Www.denhout.eu/Coronavirus: verschil tussen versies

Uit Dorpsbelang Den Hout
Ga naar:navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
  
== Meer aandacht voor de basisregels ==
+
= Kort overzicht coronamaatregelen =
Allereerst is het van groot belang dat iedereen de basisregels blijft volgen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.
 
  
Onder de basisregels wordt verstaan:
 
  
* Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
+
Vanaf 13 november om 18:00 uur gelden de volgende maatregelen.  
* Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
 
* 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
 
* Schud geen handen.
 
* Was vaak en goed je handen.
 
* Hoest en nies in je elleboog.
 
* Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.
 
  
== Thuiswerken en advies voor onderweg ==
+
=== In en om huis ===
Vanaf 3 november wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. We weten dat thuiswerken een efficiënte manier is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het helpt om het aantal contactmomenten te verminderen.
 
  
Voor mensen die wel naar hun werk moeten of in hun vrije tijd op pad gaan, geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis zoveel mogelijk buiten de spits.
+
* Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
 +
* Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag. Kinderen tot en met 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd.
 +
* Houd 1,5 meter afstand.
 +
* Als uw huisgenoot besmet is dan moeten uw huisgenoot en u in quarantaine.
  
== Mondkapjesplicht ==
+
=== Locaties die onder voorwaarden open zijn ===
Per 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht op alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit geldt onder andere voor:
+
Voor veel plekken gelden er beperkte openingstijden.  
  
* In alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals:
+
* Open van 06:00 tot 18:00 uur:  
** Supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties, pretparken.  
+
** Niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels.  
* Het openbaar vervoer, in stations, inclusief winkels op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes.
+
** Niet-essentiële dienstverlening, zoals zaalverhuur, contactberoepen, recreatie, pret- en dierenparken, wellnesscentra en sauna’s en zonnestudio’s.  
* Op luchthavens en in vliegtuigen.
+
* Open van 06:00 tot 20:00 uur:
* Bij verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universiteiten. Als je zit mag het mondkapje af.
+
** Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen opticiens en groothandels.  
* Bij de uitvoering van contactberoepen, waar nodig, dit geldt zowel voor klant als voor dienstverlener.  
+
** Horeca, zoals restaurants en cafés.  
  
Op deze plekken is het dragen van een mondkapje verplicht. U riskeert een boete van 95 euro als u geen mondkapje draagt.
+
Een vaste zitplaats is verplicht op plekken waar u een coronatoegangsbewijs moet laten zien. Dit geldt voor horeca, sport, kunst en cultuur en evenementen.  
  
== Verbreden van de inzet van het coronatoegangsbewijs ==
+
=== Evenementen ===
Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Door alleen mensen toe te laten die hersteld, gevaccineerd of getest zijn wordt het besmettingsrisico aanzienlijk verminderd voor alle bezoekers. Het coronatoegangsbewijs sluit de kans op besmetting niet uit. Het zorgt ervoor dat iedereen zo veilig mogelijk samen kan komen. Daarnaast draagt het gebruik van het coronatoegangsbewijs bij aan het open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.
 
  
Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.
+
* Evenementen zijn alleen toegestaan van 06:00 tot 18:00 uur.
 +
* Bij evenementen mogen maximaal 1250 mensen in een ruimte.
  
Het coronatoegangsbewijs is vanaf 6 november verplicht voor:
+
=== Kunst en cultuur ===
  
* Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.
+
* Kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen hebben geen verplichte sluitingstijd.  
* Casino’s.
+
* Bij vertoningen van kunst en cultuur mogen maximaal 1250 mensen in een ruimte.  
* Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen;
 
* Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.
 
* Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
 
* Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.
 
* Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
 
* Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
 
* Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.
 
* Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.
 
  
Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.
+
=== Sport ===
  
Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een herstelbewijs hebt of met een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor personen die geen herstel- of vaccinatiebewijs hebben.
+
* Er mag geen publiek aanwezig zijn bij amateursport en professionele sport.  
  
Met de Coronacheck-app kan iedereen het coronatoegangsbewijs ophalen. Ook is het mogelijk een coronatoegangsbewijs op papier te laten zien. Voor horeca en organisatoren van evenementen, sport- en cultuuractiviteiten is de app CoronaCheck Scanner beschikbaar, waarmee eenvoudig de controle kan worden uitgevoerd op de coronatoegangsbewijzen.
+
=== Onderwijs      ===
  
== Boostervaccinatie ==
+
* In het MBO, HBO en WO geldt een maximum groepsgrootte van 75 personen per ruimte.  
In december start de boostervaccinatie voor alle mensen vanaf 80 jaar die naar een GGD-locatie kunnen komen. Ook wordt gestart met het aanbieden van een booster aan alle volwassen inwoners van boven de 18 jaar die in een zorginstelling wonen met een eigen medische dienst. Dat betekent dat deze mensen bovenop de twee vaccinaties die zij eerder haalden (of na één prik met het Janssen-vaccin) een extra vaccinatie kunnen krijgen, als extra bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames. Vanaf januari worden vervolgens mensen tussen 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten van die groep als eerst een uitnodiging krijgen. Ook wordt volgende maand gestart met het aanbieden van een booster aan zorgmedewerkers met direct patiëntencontact.
 
  
== Vooruitblik ==
+
== Maatregelen die nu gelden ==
Het kabinet bereidt andere maatregelen voor die we wellicht in de nabije toekomst nodig zullen hebben als we de trend niet weten te keren. Daar waar nu al voor bezoekers om een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, bijvoorbeeld in de horeca, wil het kabinet dat de werkgever ook aan zijn werknemers een coronatoegangsbewijs vraagt. Daarnaast willen we het ook voor werkgevers in andere sectoren mogelijk maken om te kiezen voor coronatoegangsbewijzen. Deze mogelijkheid moet dan ook voor de zorg worden geboden. Zowel voor werknemers als voor bezoekers. En tot slot wil het kabinet het coronatoegangsbewijs in kunnen voeren op andere plekken waar veel mensen dagelijks bij elkaar komen. Zoals in de niet-essentiële detailhandel. Maar ook in dierentuinen en pretparken. Deze maatregelen moeten specifiek gebruikt kunnen worden in dorpen en steden met een lage vaccinatiegraad en waar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hoog is.
 
  
Deze maatregelen worden voorbereid. In afstemming met bijvoorbeeld werkgevers en werknemers. En het vergt instemming van het parlement. De situatie wordt op 12 november aan de hand van een OMT-advies opnieuw beoordeeld.
+
=== In en om huis ===
 +
 
 +
* Houd u aan de basisregels tegen verspreiding van het coronavirus.
 +
* Werk minstens de helft van de tijd thuis.
 +
* Mijd drukte onderweg en reis buiten de spits.
 +
 
 +
=== Bijzondere gebeurtenissen ===
 +
 
 +
* Er geldt geen maximum aantal bezoekers meer voor bruiloften.
 +
* Er gelden geen beperkingen meer voor het organiseren van uitvaarten.
 +
 
 +
=== Locaties die onder voorwaarden open zijn ===
 +
Alle locaties voor publiek zijn open. Overal gelden de basisregels tegen de verspreiding van het coronavirus. En beheerders treffen hygiënemaatregelen op locatie. Er geldt een aantal beperkingen:
 +
 
 +
* Sinds 6 november moeten bezoekers op meer plekken een coronatoegangsbewijs laten zien.
 +
* Voor de horeca gelden er beperkte openingstijden. Alle horeca is tussen 00.00 uur en 06.00 uur gesloten. Afhaalmogelijkheden blijven wel open.
 +
* Voor evenementen binnen waar mensen geen vaste zitplaats hebben, geldt een maximum aantal van 75 procent bezoekers.
 +
 
 +
=== Mondkapjesplicht ===
 +
Sinds 6 november zijn mondkapjes verplicht in alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden.
 +
 
 +
=== Evenementen ===
 +
Alle soorten evenementen zijn weer toegestaan. Er geldt wel een aantal voorwaarden.
 +
 
 +
=== Kinderopvang en onderwijs ===
 +
 
 +
* Kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar is open.
 +
* De basisscholen zijn open.
 +
* De buitenschoolse opvang (bso) is open.
 +
* Het voortgezet onderwijs is open.
 +
* Mbo-instellingen zijn open.
 +
* Hogescholen en universiteiten zijn open.
 +
 
 +
=== Sport ===
 +
Iedereen mag binnen en buiten sporten. Sportwedstrijden zijn toegestaan. Sinds 6 november 2021 is voor sporters en publiek van 18 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs verplicht.
 +
 
 +
=== Reizen ===
 +
Er geldt een reisadvies per land. Heeft u vakantieplannen? Ga wijs op reis. Want reizen is en blijft een risico. Check het reisadvies op Wijsopreis.nl.

Versie van 13 nov 2021 14:23

Kort overzicht coronamaatregelen

Vanaf 13 november om 18:00 uur gelden de volgende maatregelen.

In en om huis

  • Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.
  • Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag. Kinderen tot en met 12 jaar zijn hiervan uitgezonderd.
  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Als uw huisgenoot besmet is dan moeten uw huisgenoot en u in quarantaine.

Locaties die onder voorwaarden open zijn

Voor veel plekken gelden er beperkte openingstijden.

  • Open van 06:00 tot 18:00 uur:
    • Niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels.
    • Niet-essentiële dienstverlening, zoals zaalverhuur, contactberoepen, recreatie, pret- en dierenparken, wellnesscentra en sauna’s en zonnestudio’s.
  • Open van 06:00 tot 20:00 uur:
    • Essentiële winkels, zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen opticiens en groothandels.
    • Horeca, zoals restaurants en cafés.

Een vaste zitplaats is verplicht op plekken waar u een coronatoegangsbewijs moet laten zien. Dit geldt voor horeca, sport, kunst en cultuur en evenementen.

Evenementen

  • Evenementen zijn alleen toegestaan van 06:00 tot 18:00 uur.
  • Bij evenementen mogen maximaal 1250 mensen in een ruimte.

Kunst en cultuur

  • Kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen hebben geen verplichte sluitingstijd.
  • Bij vertoningen van kunst en cultuur mogen maximaal 1250 mensen in een ruimte.

Sport

  • Er mag geen publiek aanwezig zijn bij amateursport en professionele sport.

Onderwijs     

  • In het MBO, HBO en WO geldt een maximum groepsgrootte van 75 personen per ruimte.

Maatregelen die nu gelden

In en om huis

  • Houd u aan de basisregels tegen verspreiding van het coronavirus.
  • Werk minstens de helft van de tijd thuis.
  • Mijd drukte onderweg en reis buiten de spits.

Bijzondere gebeurtenissen

  • Er geldt geen maximum aantal bezoekers meer voor bruiloften.
  • Er gelden geen beperkingen meer voor het organiseren van uitvaarten.

Locaties die onder voorwaarden open zijn

Alle locaties voor publiek zijn open. Overal gelden de basisregels tegen de verspreiding van het coronavirus. En beheerders treffen hygiënemaatregelen op locatie. Er geldt een aantal beperkingen:

  • Sinds 6 november moeten bezoekers op meer plekken een coronatoegangsbewijs laten zien.
  • Voor de horeca gelden er beperkte openingstijden. Alle horeca is tussen 00.00 uur en 06.00 uur gesloten. Afhaalmogelijkheden blijven wel open.
  • Voor evenementen binnen waar mensen geen vaste zitplaats hebben, geldt een maximum aantal van 75 procent bezoekers.

Mondkapjesplicht

Sinds 6 november zijn mondkapjes verplicht in alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden.

Evenementen

Alle soorten evenementen zijn weer toegestaan. Er geldt wel een aantal voorwaarden.

Kinderopvang en onderwijs

  • Kinderopvang voor kinderen van 0-4 jaar is open.
  • De basisscholen zijn open.
  • De buitenschoolse opvang (bso) is open.
  • Het voortgezet onderwijs is open.
  • Mbo-instellingen zijn open.
  • Hogescholen en universiteiten zijn open.

Sport

Iedereen mag binnen en buiten sporten. Sportwedstrijden zijn toegestaan. Sinds 6 november 2021 is voor sporters en publiek van 18 jaar en ouder een coronatoegangsbewijs verplicht.

Reizen

Er geldt een reisadvies per land. Heeft u vakantieplannen? Ga wijs op reis. Want reizen is en blijft een risico. Check het reisadvies op Wijsopreis.nl.