De Wijkzuster

Uit Den Hout
Ga naar:navigatie, zoeken

Alie van der Plaat, GSM: 06 - 18 59 40 24

Wijkzuster Den Hout/Terheijden/Wagenberg, werkdagen dinsdag t/m vrijdag

Alie vanderPlaat-1.gif

Surplus Groep

Een voorstellen

Mijn naam is Alie van der Plaat, bijna 53 jaar geleden geboren in een dorpje tussen Dordrecht en Rotterdam. Ik had al vroeg de wens om 'iets' in de zorg te gaan doen. Ik wilde vroedvrouw worden, maar mijn scheikundecijfer gooide daarbij roet in het eten. Het advies was om me breed te laten opleiden tot verpleegkundige. Dan kon ik daarna altijd nog instromen in de verloskunde, maar daar is het nooit meer van gekomen. Om persoonlijke redenen ben ik in Brabant terechtgekomen en was ik enkele jaren uit de gezondheidszorg. Daarna ben ik enkele jaren in een ziekenhuis gaan werken. En toen 'per ongeluk' - in 2004 - in de thuiszorg/de wijk terecht gekomen. In eerste instantie puur uitvoerend, maar al snel in combinatie met planning en coaching van en voor het team. Ik was ook vertrouwenspersoon van collega's en cliënten en werd uiteindelijk meewerkend leidinggevende.

In eigen omgeving oud worden

De veranderende regelgeving ging echter steeds meer vragen om te sturen op cijfers en producten. Maar wat mij juist zo had aangetrokken in de thuiszorg was het werken met en voor de mensen! Ik vind het nog steeds zó bijzonder en waardevol om bij mensen binnen te mogen komen en te proberen iets voor hen te betekenen, waardoor ze in hun eigen vertrouwde omgeving 'oud' mogen worden.

Beste stap ooit!

Toen ik daarom in 2012 de switch kon maken om als wijkzuster in Drimmelen te kunnen beginnen, was dat de beste stap die ik ooit heb kunnen maken. Als wijkzuster combineer ik het proberen duidelijk te krijgen wat de zorgvraag is en daarbij de hulp te regelen die nodig is met het zelf zorg aan mensen verlenen. Hiervoor kan ik mijn vaardigheden inzetten en door mijn ervaring onderliggende problematieken herkennen. Als wijkzuster ben ik ook in staat de zorg van meerdere aanbieders te coördineren. Belangrijke taken zijn ook het proberen te vóórkomen van zorg, het bieden van een 'luisterend oor', 'onlust'-gevoelens proberen boven te halen, informeren, verbinden, náást de mensen te staan en samen met hen te kijken hoe zij het beste hun eigen kracht kunnen benutten.

En dat mag ik nu in Den Hout gaan doen. Een prachtig dorp, dat al een heel fijn sociaal netwerk heeft, waar ik nog veel mee hoop te mogen werken en van leren mag!

Bron: Dorpsblad Den Hout (jaargang 10 nummer 8) 24 september 2014